Foon


ISBN: 978 90 214 1200 9
bestellen

* Jan Wolkers Prijs 2019
F. Bordewijk-prijs 2020

‘Een met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen, van een van de eigenzinnigste auteurs van het Nederlands taalgebied.’ (Juryrapport F. Bordewijk-prijs 2019)

Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev tegen elkaar. Maar deze klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Ooit dreef het biologenechtpaar er een asiel voor verweesde berenwelpen, maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt?

Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en de dierenwereld waar ze deel van uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.


Beste Nederlandstalige roman 2019 (De Volkskrant)‘Een staaltje grote vertelkunst.’ (De Volkskrant)

‘Oh, haar zinnen! Foon ontpopt zich als ingenieus en uiterst gelaagd.’
(NRC Handelsblad)

‘In deze tijd waarin de literatuur gedomineerd wordt door het verklaarbare, is het een weldaad een eenzame stem een raadsel wonderschoon te horen bezingen.’ (Vrij Nederland)

‘Marente de Moor weet je onafgebroken te verleiden om verder te lezen (…) haar blijk van een uiterst zelfverzekerd en krachtig schrijverschap draait in Foon op volle toeren.’ (Lodewijk Verduin, De Groene Amsterdammer)

‘Meer dan vakwerk. Foon gaat, zoals alle goede literatuur óver verhalen, en over hoe mensen zich daartoe verhouden. Lezen dit.’ (Daan Stoffelsen, Revisor)
© 2021 Marente de Moor
Foto: Eddo Hartmann